dijous, 26 de juny del 2008

La seva mort


Va morir c. 1327 a. C., als 19 anys d'edat, després de regnar nou anys i sense haver pogut consolidar el seu poder. La seva prematura mort va deixar una certa inestabilitat a Egipte, ja que era l'últim membre baró de la dinastia XVIII. Li va succeir el seu conseller i Gran Visir (Chaty) Jeperjeperura Ai, el pare de Nefertiti, que es va casar amb la vídua Anjesenamón para aconseguir la legitimitat dinàstica, regnant durant quatre anys. Durant aquest període Ai es va ocupar del govern interior, mentre el general Horemheb, casat amb la germana de Nefertiti, Mutnedymet, s'ocupava de recuperar el prestigi exterior bastant danyat durant els dos regnats anteriors, i va anar possiblement associat al tron. Ambdós nomenaments van ser donats suport pel clergat de Amón, agraït pels favors polítics rebuts.

S'ha escrit molt sobre la mort d'aquest rei-nen i s'ha remenat la posibilidad d'un possible assassinat. La principal «prova» consistiria en una fractura en el cap que es va trobar durant una exploració de la mòmia que es va fer en 1968 mitjançant RAJOS X.

Si Tutankamón va ser assassinat, un dels principals sospitosos seria el seu successor, Ai. Altre sospitós seria el general Horemheb, la persona més adequada per a succeir al jove Tutanjamón en el tron. De fet Horemheb es va convertir en faraó després de la mort de Jeperjeperura Ai, c. 1323 a. C., iniciant de forma massiva la damnatio memoriae sobretot el relacionat amb el interludio de Amarna. Altres estudis conjeturan que Tutankamón va rebre un cop post mortem, que ni tan sols va anar en el cap, sinó en la columna, i per tant, si veritablement va ser assassinat, no va anar per mort violenta. El radiòleg egipci Ashraf Selim ha suggerit que els fragments d'os van poder desprendre's quan en 1922 l'equip de Howard Carter va retirar la màscara d'or del rostre de la mòmia.Una anàlisi mitjançant escànner, coordinat per Ashraf Selim, confirma que Tutankamón va sofrir una complexa fractura en el fèmur esquerre. Frank Rühli, de l'Institut Anatòmic de la Universitat de Zuric, va comentar: «La ferida va estripar probablement una important artèria i estava oberta... una ferida comuna entre els genets... va poder haver mort en un lapse de pocs dies per una septicemia.

Altres teories suggereixen que el rei Tutankamón va ser el causant de transmetre els seus deformitat físiques als seus fills, doncs en la seva tomba es va trobar un fetus amb un defecte en la columna. Però cap d'aquestes suposicions són concloents i molt difícilment es podrà arribar a una conclusió precisa.

La veritat és que a la mort del rei nen, la gloriosa dinastia que va alliberar a Egipte de la dominació dels hicsos i ho va convertir en una potència mundial es va extingir sense deixar un successor al tron. Aquesta situació fa creïble el famós caso Dahamunzu. La sobtada mort del faraó i la falta d'altre príncep va poder ser la causa que la reina vídua escrivia una carta al rei hitita Suppiluliuma, acérrimo enemic dels egipcis, sol·licitant un príncep amb el qual casar-se i governar. No obstant això, no se sap amb seguretat si va ser Anjesenamón l'autora de la carta o si va ser Nefertiti a la mort de Ajenatón

Tutankamón no va tenir temps de construir el seu mausoleu, pel que va ser enterrat en una petita tomba que no s'havia construït per a ell. La sepultura inicial ment prevista per a ell va ser ocupada pel seu successor Ai.